
I Ogólnopolski Turniej Kucharski
25 kwietnia 2017 roku odbył się I Ogólnopolski Turniej Kucharski zorganizowany przez Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego oraz Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą. Tematem przewodnim konkursu był „ Schab w asyście warzyw”.
Zespół Szkół im. Adama Mickiewicza w Objezierzu w turnieju reprezentowali uczniowie klasy drugiej :
Tymoteusz Mielcarek
Dawid Szymczak
Turniej został perfekcyjnie przygotowany prze nauczycieli i uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu . Składał się on z dwóch etapów :
I Etap teoretyczny obejmował Quiz , rozpoznawanie elementów tuszy, przypraw oraz black box z warzywami i owocami.
II Etap to zadanie praktyczne trwające ok. 150 min polegające na przygotowaniu potrawy .
Wszystkie etapy były bacznie obserwowane przez jury profesjonalne pod przewodnictwem Pana Hieronima Jurgi.
Z satysfakcją możemy poinformować,że uczniowie zajęli pierwsze miejsce zdobywając atrakcyjne nagrody tablety oraz dwutygodniowy staż w restauracji MUGA pod okiem znakomitego mistrza Pana Artura Skotarczyka.