
Zapraszamy na Sobotę ze Smakiem
Konkursy kulinarne, prezentacje mistrzów, degustacje i wielkie gotowanie. Tego w Obornikach jeszcze nie było! Podczas tej edycji Dni Obornik po raz pierwszy startujemy z imprezą kulinarną. „Sobota ze Smakiem” to propozycja zarówno dla fanów sprawdzonych przepisów, jak i miłośników niecodziennych rozkoszy podniebienia. Wzdłuż ulicy Piłsudskiego ustawione zostaną stragany z najróżniejszymi smakołykami z naszego regionu, lecz nie tylko. To jednak dopiero wstęp do tego, co będzie działo się na scenie!
W całej Polsce Oborniki słyną ze wspaniałych nadnoteckich lasów i to właśnie ich dary będą tematem przewodnim kulinarnych propozycji tego dnia. Kulinarne show na scenie poprowadzi dwóch niezwykle utalentowanych i utytułowanych kucharzy: Tomasz Trąbski oraz Adam Adamczak z restauracji Concordia Taste w Poznaniu. W sześciu pokazach przygotują sześć dań zainspirowanych darami lasów, choć czasem nieoczywistymi.
Menu na ten dzień to:
- grzyby – wszyscy kochają grzyby – pokażemy jak je dokładnie oczyścić i przygotujemy sos grzybowy do makaronu
- dziczyzna – smażony schab z dzika z warzywami sezonowymi, pasternakiem i jarmużem,
- dziczyzna – sarna, bardzo zdrowe mięso, podana z pieczonym topimanburem i żołędziami,
- brzoza – sok z brzozy, w kombinacji z domowej roboty kiełbasą i czosnkiem,
- jagody – deser dla dzieciaków i dorosłych z musem chałwowym,
- zdrowe odżywianie – zioła z lasu, idea powrotu do natury.
Wszystkie te dania powstawać będą na oczach naszych widzów. To jednak nie wszystko! Tego dnia ugotujemy również siedemdziesięciolitrowy gar zupy grzybowej oraz młode ziemniaki z koprem i sosem grzybowo śmietanowym, które każdy z Państwa spróbować będzie mógł na miejscu, powstanie bowiem ich kilkaset porcji.
Nie tylko zawodowi kucharze potrafią świetnie gotować, a dowiodą tego uczestnicy kulinarnych zmagań, którzy wezmą udział w Otwartym konkursie kulinarnym „DARY LASU”. Jeśli zatem gotowanie to Twoja pasja, słyniesz wśród znajomych z przepysznych propozycji i masz ochotę zmierzyć się z podobnymi sobie – nie czekaj! Zgłoś swój zespół już dziś! W konkursie mogą wziąć udział drużyny złożone od dwóch do pięciu osób – koledzy z jednej ulicy, koleżanki z pracy czy szkoły, stowarzyszenia czy rodziny. Zadaniem uczestników będzie przygotowanie w spartańskiej, plenerowej kuchni dowolnego dania z darów lasu.
Szczegóły w Regulaminie
W smakowitej ofercie na ten dzień znajdą się również liczne propozycje, choć nie tylko kulinarne dla najmłodszych.
To będzie prawdziwa Sobota ze Smakiem! Zapraszamy!