Aktualności

Smacznie w Objezierzu

Smacznie w Objezierzu

Już po raz dziewiąty w kuchni i stołówce Zespołu Szkół im. Adama Mickiewicza w Objezierzu stanęli w szranki uczniowie z kilku wielkopolskich szkół o profilach gastronomicznych. Tym razem organizatorzy, czyli objezierska szkoła, przygotowali w środę, 14 listopada rywalizację w trzech kategoriach:

1. Aranżacja stołu. Temat: Herbatka u Pani Jesieni
2. Mięsa nadziewane na ciepło
3. Desery z nutką czekoladową

 

Uczestnicy konkursu, po wykonaniu dań w kuchni, podawali je do degustacji komisji złożonej z niezwykle doświadczonych specjalistów w dziedzinie gastronomii.

Skład komisji to: Przewodniczący Mieczysław Wiórka – wieloletni szef kuchni w Hotelu Merkurym i przewodniczący komisji kwalifikacyjnej w zawodzie kucharza przy Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu, obecnie szef produkcji w Kuchni Polki; Andrzej Nowakowski, szef kuchni w hotelu Ikar; Wojciech Wiciak,  szef kuchni w hotelu Mercury. Dania próbowała również komisja złożona z przedstawicieli instytucji i firm wspierających konkurs oraz przedstawicieli szkół biorących udział w rywalizacji, mając prawo przyznać nagrody publiczności.

Wybór zwycięzców nie był prosty, bowiem, jak przyznał przewodniczący komisji, poziom rywalizacji był niezwykle wysoki i wszyscy tak naprawdę zasłużyli na wysokie oceny. Ostatecznie wyniki prezentują się następujące:

 

Mięsa nadziewane na ciepło:

1 miejsce: Adam Paczyński, Zespół Szkół Zawodowych nr 2 im. Janusza Korczaka w Poznaniu za danie: „Tęczowy kurczak w jesiennym sosie”
2 miejsce: Magdalena Lipka, Zespół  Szkół w Objezierzu, za danie: „Polędwiczki wieprzowe z warzywami”
3 miejsce: Błażej Andrzejczak, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr1 w Jarocinie, za danie:  „Kurczak marserpor”
Nagroda publiczności: Klaudia Kucięba, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J i J. Śniadeckich w Poznaniu, za danie: „Polędwiczki w jesiennej odsłonie”

 

Desery z nutką czekoladową:

1 miejsce: Dariusz Gutkowski, Zespół Szkół im. Gen. D. Chłapowskiego w Bolechowie, Szkoła w Murowanej Goślinie, za deser: „Muśnięcie”
2 miejsce: Anna Bonek, Zespół Szkół w Objezierzu, za deser: „Rożki czekoladowe z kremem kardamonowo-imbirowym”
3 miejsce: Karol Dobroń, Zespół Szkół im. E. Szczanieckiej w Pniewach, za deser: „Jesienna fantazja”
Nagroda publiczności: Szymon Józefiak, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J i J. Śniadeckich w Poznaniu, za deser: „Czekoladowe wulkany”

 

Aranżacja stołów:

1 miejsce: Weronika Walkowiak, Zespół Szkół im. Gen. D. Chłapowskiego w Bolechowie Szkoła w Murowanej Goślinie
2 miejsce: Wiliana Kaźmierska, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J i J.Śniadeckich
3 miejsce: Natalia Kotlińska, Zespół Szkół Zawodowych nr 2 im. Janusza Korczaka w Poznaniu
Wyróżnienie: Marika Flaszczyńska, Zespół Szkół im.Adama Mickiewicza w Objezierzu