Aktualności

Konkurs gotowania „na żywo”

Konkurs gotowania „na żywo”

Serdecznie zapraszamy do udziału w Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej.Konkurs gotowania „na żywo” odbędzie się 17 września o godzinie 12.00 w centrum Kultury „Scena to Dziwna” w Gnieźnie.

FESTIWAL KUCHNI WIELKOPOLSKIEJ
GNIEZNO, 17 WRZEŚNIA 2011R.
PATRONATY HONOROWE:
JE KS. ABP JÓZEF KOWALCZYK – PRYMAS POLSKI
MINISTERSTWO ROLNICTWA
GOŚĆ HONOROWY:
MAREK WOŹNIAK – MARSZAŁEK WOJEWÓDZTWA WIELKOPOLSKIEGO

1. Organizatorami Festiwalu są:
– Senatorowie RP z Województwa Wielkopolskiego
– Starostwo Powiatowe w Gnieźnie
– Sieć Hoteli Pietrak

2. Partnerzy:
– Starostwa Powiatowe Województwa Wielkopolskiego

3. Patron medialny
– TVP S.A Odział Poznań

4. Partnerzy medialni
– TVP S.A Odział Poznań
– Telewizja Gniezno
– Radio Gniezno
– Radio PLUS
– Głos Wielkopolski – Tydzień Gnieźnieński
– Gniezno.com.pl

4. Cele Festiwalu:
–         promocja regionu poprzez wylansowanie potraw regionalnych, kojarzonych z regionem Wielkopolski
–         prezentacja kuchni regionalnej, tradycyjnej regionu Wielkopolski
–         aktywizacja Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń działających w Wielkopolsce
–         wymiana doświadczeń i przepisów,
–         zebranie przepisów i receptur potraw, które posłużą w przyszłości do przygotowania publikacji  na temat potraw związanych z Wielkopolską,
–         budowa więzi wewnątrz społeczności lokalnych,
–         promocja powiatów Województwa Wielkopolskiego

5. Cele Festiwalu:
– promocja regionu poprzez wylansowanie potraw regionalnych, kojarzonych z regionem Wielkopolski
– prezentacja kuchni regionalnej, tradycyjnej regionu Wielkopolski
– aktywizacja Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń działających w Wielkopolsce
– wymiana doświadczeń i przepisów,
– zebranie przepisów i receptur potraw, które posłużą w przyszłości do przygotowania publikacji na temat potraw związanych z Wielkopolską,
– budowa więzi wewnątrz społeczności lokalnych,
– promocja powiatów Województwa Wielkopolskiego

6.  Adresaci Festiwalu:
– Koła Gospodyń Wiejskich oraz Stowarzyszenia działające w powiatach  Wielkopolski
– Starostwa Powiatowe Województwa Wielkopolskiego

7. Warunki uczestnictwa:
Przystąpienie do festiwalu następuje poprzez zapoznanie się z jego regulaminem oraz wypełnienie formularza zgłoszeniowego. Zgłoszenia winny być dostarczone do organizatora drogą mailową, faksem, pocztą tradycyjną, telefonicznie lub osobiście – na adres: Biuro Senatorskie Senatora Piotra Gruszczyńskiego, ul. Warszawska 13, 62-200 Gniezno; tel./fax 61 424 12 37; e-mail: biuro@piotrgruszczynski.pl
Ostateczny termin nadsyłania zgłoszeń upływa 9 września 2011 roku.

8. Data i miejsce Festiwalu:
Festiwal odbędzie się dnia 17 września 2011 roku w godz. 12,00 – 19,00 w Centrum Kultury „Scena to Dziwna”, przy ul. Roosevelta 42 w Gnieźnie.
Rozpocznie go uroczysta Msza św. sprawowana przez JE ks. Abpa Józefa Kowalczyka, Prymasa Polski, w Katedrze Gnieźnieńskiej o godz.12,00

9. Uczestnicy
W Festiwalu mogą wziąć udział 5-osobowe drużyny:
– zwycięzcy  konkursów powiatowych
– reprezentacje powiatów wyłonione drogą pozakonkursową 

10. Konkursy festiwalowe
Podczas Festiwalu organizatorzy przewidzieli dwa konkursy:
1/ Konkurs na najlepszą drużynę – Nagrody Dziennikarzy
2/ Konkurs gotowania „na żywo”

11. Konkurs na najlepszą drużynę – Nagroda Dziennikarzy
Każda z drużyn reprezentujących powiat, zobowiązana jest do przygotowania:

1/  stoiska promocyjnego (z możliwością degustacji)
2/  3 rodzajów ciast
3/ 1 dania – będącego specjalnością drużyny
4/  dostarczenia organizatorowi receptur i przepisów zgłoszonych do Festiwalu kulinariów

– Na stoisku mogą znajdować się także inne kulinaria – nie będą one jednak podlegać ocenie.

W konkursie na najlepszą drużynę mogą wziąć udział także zwycięzcy konkursów powiatowych.
Ocenie podlegać będą:
– 3 rodzaje ciast
– 1 danie będące specjalnością drużyny
– stoisko promocyjne
Prosimy o zabranie własnych obrusów na stoiska

12. Konkurs gotowania „na żywo”
W konkursie gotowania „na żywo” mogą wziąć udział wyłącznie zwycięskie drużyny konkursów powiatowych.

Każda z drużyn, przy swoim stanowisku do gotowania, będzie musiała przygotować w ciągu 45 minut dowolną potrawę z przywiezionych przez siebie produktów. Z uwagi na określony czas gotowania można zabrać ze sobą również  półprodukty.

W tej kategorii ocenie będą podlegać:
–     czynniki kulinarne: smak, wygląd, zapach
–         pomysł – kreatywność – nazwa potrawy
–         wykorzystanie produktów
–         sposób podania – prezentacja
–         dowcip i humor

13. Jury Festiwalu
1/ Konkurs gotowania „na żywo”
Organizatorzy powołają jury konkursowe, w skład którego wejdą:

– Wojciech Gubański – szef kuchni restauracji Sieci Hoteli „Pietrak” (przewodniczący)
– Dariusz Pilak – Starosta Gnieźnieński
– Starostowie powiatów wytypowani przez senatorów

2/ Konkurs na najlepszą drużynę – Nagrody Dziennikarzy
– Dziennikarze reprezentujący patronów medialnych Festiwalu

14. Nagrody
Nagrody ufundowane przez organizatorów i sponsorów otrzymają:

– 3 zwycięskie drużyny biorące udział w konkursie gotowania „na żywo”

Zwycięskie potrawy otrzymają certyfikat, na podstawie którego restauratorzy i osoby zainteresowane będą mogli posługiwać się nazwą i recepturą. Sieć Hoteli „Pietrak” włączy zwycięskie potrawy do jadłospisu swoich restauracji.

– 3 zwycięskie reprezentacje powiatów  – wyłonione przez dziennikarzy

Wszystkie drużyny biorące udział w Festiwalu otrzymają upominki rzeczowe ufundowane przez organizatorów i sponsorów.

15.  Uwagi organizacyjne
Uczestnicy przywożą ze sobą 3 rodzaje ciast i jedno danie będące specjalnością drużyny. W przypadku przygotowania przez uczestników dania konkursowego na ciepło – należy je dostarczyć w termosach lub innych naczyniach zabezpieczających ciepło. (Ze względu na warunki polowe organizator zapewnia dostęp do kuchni jedynie w ramach konkursu gotowania na żywo).

Organizator zapewnia  wszystkim drużynom biorącym udział w konkursie gotowania „na żywo” następujący sprzęt: kuchenkę indukcyjną, patelnię, deski do krojenia, 2 garnki, dostęp do bieżącej wody, talerze, drobny sprzęt (noże, łyżki, chochle).
Ponadto drużyny mogą przywieźć swój sprzęt podręczny.

Ze względów technicznych przygotowane zostanie 8  stanowisk wyposażonych w kuchenkę indukcyjną. Konkurs gotowania będzie przebiegał zatem w 2 turach  (w zależności od liczby zgłoszeń). Kolejność i stanowisko zostaną wyłonione w drodze losowania.