
Polskie jabłko królowało na stołach w Objezierzu
Pomysł, a później ciężka praca w kuchni i w końcu efekt w postaci m.in. Ravioli z kaszanką i wątróbką duszoną w cydrze, sushi z jabłkiem i sosem kokosowym czy Gorącej pokusy pod pierzynką. Te i inne niespotykane na co dzień dania serwowali uczniowie wielkopolskich szkół gastronomicznych podczas XI Konkursu Gastronomicznego zorganizowanego tradycyjnie w Zespole Szkół w Objezierzu.
W tym roku tematem przewodnim zakąsek jak i deserów był najpopularniejszy polski owoc, czyli jabłko oraz jego przetwory. Młodzi adepci trudnej sztuki kulinarnej zaskoczyli członków komisji konkursowej w osobach Mieczysława Wiórka, wieloletniego szefa kuchni w Hotelu Merkurym i przewodniczący komisji kwalifikacyjnej w zawodzie kucharz przy Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu, Andrzeja Nowakowskiego, przez wiele lat szef kuchni w hotelu Polonez, a obecnie szef kuchni w hotelu Ikar i Aleksandra Sierżyńskiego z restauracji hotelu „Delicjusz”, kolorem smakiem, zapachem i formą podania przygotowanych dań.
Poniżej prezentujemy uczestników konkursu oraz nazwy potrawy przez nich przygotowane:
Zakąski:
Maria Motyl (Zespół Szkół Zawodowych nr 2 w Poznaniu): Wątróbka w jesiennej odsłonie Konrad Krajewski (Zespół Szkół Zawodowych nr 2 w Poznaniu): Jabłka po królewsku
Weronika Szymczak (Zespół Szkół im. Gen. D. Chłapowskiego w Bolechowie – Szkoła w Murowanej Goślinie): Boskopowyfushion
Łukasz Hermann (Zespół Szkół nr 2 im. S. Staszica w Szamotułach) – Rozkosz Adama i Ewy
Agnieszka Lipska (Zespół Szkół w Objezierzu) – Roladki z królika w panierce z nasion
Jakub Binkiewicz (Zespół Szkół w Objezierzu) – Ravioli z kaszanką i wątróbką duszoną w cydrze, w towarzystwie karmelizowanego jabłka
Desery:
Daria Matysiak (Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu): Korona Księżnej
Kinga Nowak (Zespół Szkół im. Gen. D. Chłapowskiego w Bolechowie – Szkoła w Murowanej Goślinie): Jesienne inspiracje
Agnieszka Wachowiak (Zespół Szkół nr 3 w Szamotułach): Bajkowy torcik z bezą
Martyna Biała(Zespół Szkół nr 2 im. S. Staszica w Szamotułach): Gorąca pokusa pod pierzynką
Michał Kosmowski (Zespół Szkół w Objezierzu): Sushi z jabłkiem i sosem kokosowym
Daria Juzyszyn (Zespół Szkół w Objezierzu): Karmelizowana szarlotka z sosem angielskim cytrynowym
Zuzanna Witt (Centrum Edukacji Zawodowej w Czarnkowie): Jabłkowe marzenie