
To była prawdziwa Sobota ze Smakiem!
,,…to była prawdziwa sobota ze smakiem „tak ocenili ja Ci, którzy razem z nami degustowali w tym dniu. Było smakowicie! Konkurs kulinarny, gotowanie na żywo, pokazy kulinarne. Podczas tej edycji Dni Obornik po raz pierwszy wystartowaliśmy z imprezą kulinarną. „Sobota ze Smakiem”.
Wzdłuż ulicy Piłsudskiego ustawione zostały drewniane domki z najróżniejszymi smakołykami z naszego regionu, lecz nie tylko. Na stoiskach można było spróbować przysmaków z Litwy oraz Węgier, tradycyjnego jadła, serów, ciast, pierników, soków oraz wiele innych specjałów.
Dary Lasu były tematem przewodnim kulinarnych propozycji tego dnia. Pokazy kulinarne na scenie poprowadzili: Tomasz Trąbski oraz Adam Adamczak z restauracji Concordia Taste w Poznaniu. W sześciu pokazach przedstawili, jak dokładnie oczyścić grzyby, przygotować sos grzybowy do makaronu lub risotto, oprócz tego przygotowywali smażony schab z dzika z warzywami sezonowymi, pasternakiem i jarmużem, sarnę podana z pieczonym topimanburem i żołędziami oraz wiele innych pyszności, którymi częstowano publiczność.
Dla wszystkich, którzy postanowili nie gotować w tym dniu obiadu w domu, organizatorzy przygotowali siedemdziesięciolitrowy gar zupy grzybowej oraz młode ziemniaki z koperkiem
i sosem grzybowo śmietanowym.
Uczestnicy naszego konkursu kulinarnego „DARY LASU” pokazali, że gotować każdy może, nie tylko zawodowi kucharze. Jury miało prawdziwy orzech do zgryzienia. Drużyny stanęły na wysokości zadania, a ich wysiłek kulinarny został nagrodzony.