Konkurs kulinarny w Objezierzu
W piątek, 19 kwietnia w Zespole Szkół im . A . Mickiewicza odbył się XVII Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny. Patronat Honorowy nad wydarzeniem objął Orbis Hotel Group.
Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach danie główne z wykorzystaniem polędwiczki wieprzowej oraz deser z wykorzystaniem śmietanki kremowej.
Do trzygodzinnej rywalizacji konkursowej stanęło dziesięcioro uczniów ze szkół: Zespół Szkół w Sierakowie, ZSRCKU w Trzciance, Zespół Szkół nr 1 w Wągrowcu, OSW dla Dzieci Niesłyszących w Poznaniu, Zespół Szkół nr 2 w Szamotułach, Zespół Szkół w Objezierzu.
Nagrodą główną w każdej z kategorii był Voucher na weekendowy pobyt w Hotelu sieci Orbis Hotel Group.
Zmagania kulinarne i efekty pracy młodych kucharzy oceniało Jury w składzie:
- Maria Przybylska – Kierownik Gastronomii Mercure Poznań Centrum
- Michał Kaczmarz – Z-ca Dyrektora Mercure Poznań Centrum
- Mikołaj Adamczyk – Szef Kuchni Mercure Poznań Centrum
Wynik konkursu przedstawiają się następująco:
Kategoria danie główne:
- I miejsce – Jakub Karczewski z Zespołu Szkół w Sierakowie
- II miejsce – Natalia Stawska z Zespołu Szkół w Objezierzu
- III miejsce – Nicole Gogolewska z OSW dla Dzieci Niesłyszących w Poznaniu
Kategoria deser:
- I miejsce – Alicja Jahns z Zespołu Szkół w Objezierzu
- II miejsce – Oliwia Borowicz z Zespołu Szkół w Sierakowie
- III miejsce – Julia Maria Szulc z Zespołu Szkół nr 1 w Wągrowcu
Wszystkim uczestnikom konkursu gratulujemy kreatywności i życzymy dalszych sukcesów.