Erasmus+ w Zespole Szkół im. Adama Mickiewicza w Objezierzu
Od 29.09 do 06.10.2022 realizowany jest w Zespole Szkół im. Adama Mickiewicza w Objezierzu w ramach Programu Erasmus+ projekt, pn. ,,Smaki tradycji-razem za stołem i w kuchni ‘’. Partnerem projektu jest szkoła zawodowa Community College z Kobuleti w Gruzji.
W czasie ośmiu projektowych dni młodzież zgłębia, głównie w formie warsztatów gastronomicznych tajniki tradycyjnej kuchni polskiej i gruzińskiej. W programie nie brakuje atrakcji turystycznych i zajęć sportowych. Wartością dodaną dla jednej i drugiej strony są konwersacje w języku angielskim oraz wspaniała międzynarodowa integracja.
Punktem kulminacyjnym projektu będzie we wtorek, 4 października ,,Bitwa na smaki’’ z live cookingiem w Mercure Hotel Poznań oraz dzień później wieczór gruzińsko – polski w objezierskim Domu Kultury, połączony z degustacją tradycyjnych potraw kuchni polskiej i gruzińskiej. Nie zabraknie tego wieczoru również gruzińskiego i polskiego tańca.
Wszystkie działania projektowe możliwe są dzięki środkom finansowym w wysokości ponad 17 tys. euro z funduszy europejskich. Złożony przez szkołę ponad dwa lata temu wniosek, którego współautorem jest Pan Waldemar Kryjewski, otrzymał wysoką oceną Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji w Warszawie.
Roman Ostrowski