![Rusza konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”](https://www.oborniki.pl/wp-content/uploads/2022/06/cutting-board-g100396943_1920-884x317.jpg)
Rusza konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”
Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski zaprasza serdecznie do wzięcia udziału w XXI edycji Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów.
Konkurs odbywa się w dwóch kategoriach: na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepszą potrawę regionalną. Jego celem jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność. Konkurs przebiega dwuetapowo. W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłaniani są laureaci w czterech kategoriach. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach.
Organizatorem konkursu jest Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego, 61-714 Poznań, al. Niepodległości 34, kontakt: Oddział ds. Promocji Rolnictwa, Żywności i Turystyki Wiejskiej, tel. 61/626-65-34, 61/626-65-33, 61/626-65-20, 61/626-65-26 lub 61/626-65- 00, e-mail: dr.sekretariat@umww.pl
Karty zgłoszeniowe w Konkursie należy przesłać do Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi do 22.06.2022 r.
Formularze są dostępne również na stronach internetowych:
https://www.umww.pl/xxi-edycja-konkursu-wojewodzkiegonasze-kulinarne-dziedzictwo-smaki-regionow,
https://sdk-wlkp.pl/zaproszenie-naszekulinarne-dziedzictwo-smaki-regionow-3/
https://www.produktyregionalne.pl/nkd.html